Bismillahirahmanirrahim
Assalamualaikum
Assalamualaikum
- Lama tak update pasal tip di dapur. Tip yang ada semua saya dapat dari rancangan 'Makan' di Astro Maya.
- Ni tip yang saya baru dapat dan teringat untuk berkongsi untuk peringatan diri sendiri.
- Pada lazimnya kita menggunakan sebahagian sahaja lemon untuk masakan. Bagi menjimatkan lebihan lemon dari rosak, cucuk dengan lidi tajam di tengah-tengah lemon. Perah lemon tadi menerusi lubang yang telah dicucuk. Selepas itu, kawasan yang telah dicucuk tadi ditutup semula dengan lidi tadi atau selotape di kawasan berlubang tadi.
- Letakkan daun pudina kering di atas dapur. Selain menjauhkan semut daripada berkeliaran di atas dapur, ianya turut mengharumkan kawasan dapur dengan aroma daun pudina.
Mengurangkan lebam di tangan
- Potong bawang dan celup ke dalam cuka. Sapu bawang tadi ke bahagian lebam. Selain itu, boleh letak yogurt pada bawang dan sapukan pada kawasan lebam seberapa kerap dalam anggaran setiap jam.
- Taburkan garam di atas mesin pemotong sebelum memotong daun herba di atas papan pemotong.
Comments
Post a Comment