Bismillahirahmanirrahim
- Ini resepi mudah untuk perkongsian kali ini. Jarang nak update blog, kita tulis resepi pulak. Dalam proses nak masuk trimester ketiga ni, dah tak berapa larat nak menyusun atur barang-barang di rumah. Jadi kita buat apa yang mudah je.
- Resepi kali ni untuk buat garlic bread. Breadnya guna la apa yang ada yang disukai. Tidaklah saya gigih nak buat bread sendiri. Bahan-bahan yang mudah dan sedia ada di rumah. Itu yang paling penting.
- Untuk resepi kali ni, hanya sebuku mentega dan selabu bawang putih serta sedikit minyak masak. Dalam rumah kami, stok mentega memang sentiasa ada dalam peti ais. Tidaklah saya rajin nak tunjuk setiap item dengan detail. Dengan 3 bahan yang tak seberapa ini, ia boleh dijadikan stok. Sebab boleh pakai berulang kali. Bagi pekerja makan gaji macam saya yang selalu nak cepat dan mudah, memang inilah resepi yang diperlukan.
- Langkah-langkah penyediaan juga mudah.
- Bawang putih tadi dikupas dan ditumbuk. Boleh je nak potong/racik halus-halus. Tapi tidaklah saya berdaya nak berdiri lama. Jadi saya tumbuk ikut dan je. Tak payah halus sangat.
- Panaskan
sedikit minyak dengan api kecil dan masukkan bawang tadi ke dalam kuali. Tak
perlu garing ye.
- Masukkan sebuku mentega tadi ke dalam kuali. Mentega ni sebelum dimasukkan ke dalam kuali saya potong-potong dulu sebab tak nak bawang tadi tergaring sebelum waktunya sementara nak tunggu mentega selesai mencair dalam kuali.
- Agak-agak dah mendidih matikan api. Biarkan sekejap dalam kuali.
- Masukkan ke dalam bekas yang disukai. Tutup dan simpan dalam peti ais.
- Keluarkan mentega garlic bila-bila masa nak digunakan.
- Baki disimpan semula dalam peti ais. Tidaklah saya rajin setiap kali nak makan setiap kali tu nak buat. Dengan adanya stok ni, saya boleh jimatkan masa. Boleh juga diletak sekali dengan daun parsli yang diracik halus di atas roti. Tapi sebab tiada dalam dapur, makan je apa yang ada. Saya bakar je roti atas dapur. Sedap dimakan begitu sahaja atau di makan dengan roti atau sup cendawan.Memandangkan tiada sup cendawan dalam stok di dapur. Kita makan je lah dengan telur. Saya memang tak menyimpan banyak insant food di dalam rumah. Paling ada pun maggi kari sebab akan dijadikan sarapan untuk buat murtabak maggi dan kuah spaggeti. Saya tak tahulah dapur orang lain. Saya memang tak minat sangat dengan instant food ni. Memanglah memudahkan kerja memasak tapi sebab tak berapa berkhasiat dan yang paling penting dengan memasak sendiri saya boleh mengasah skill memasak yang memang tumpul ini. Heh.
Comments
Post a Comment