Bismillahirahmanirrahim
- Ini resepi murtabak maggi berkeju versi saya. Mungkin ada lagi yang lebih mudah saya tak pasti. Tapi ini salah satu menu sarapan pagi yang saya akan bawa ke pejabat.
- Bahan-bahannya tak banyak.
- 1 bungkus maggi kari
- Mentega
- 2 biji telur
- Cheese
- Ayam kisar
- Langkah-langkah nak masak pun senang je. Langkah 1 : Rendam maggi dalam air panas. Biasanya lepas bangun tidur saya terus rendam. Lepas solat subuh baru saya masuk semula ke dapur.
- Langkah 2 : Lepas dah kembang maggi tu/sementara nak kembang, goreng ayam kisar dengan mentega. Yang ni main agak-agak je. Kalau sebungkus maggi tu saya guna 1/4 je ayam kisar.
- Langkah 3 : Campurkan ayam kisar yang dah digoreng mentega dengan maggi + 2 biji telur yang telah dipecahkan + serbuk kari maggi. Kalau nak lebih cheesy, letakkan cheese di dalam adunan ni.Gaul rata semua bahan.
- Langkah 4 : Panaskan kuali leper dengan sedikit mentega dan masukkan maggi tadi ke dalam kuali. Api tak perlu besar.
- Langkah 5 : Agak-agak bahagian bawah dah masak terbalikkan murtabak maggi dan sagat cheese di atas murtabak. Cheese ni ikut apa yang ada. Kalau kat rumah ada cheesedale, saya siat kecil-kecil dan tabur atas murtabak.
- Dengan bahan-bahan yang sebut di atas, dapatlah saya buat dua keping murtabak. Kalau buat hujung minggu saya guna dua bungkus maggi dan gandakan bahan-bahan yang lain juga. Kalau takde maggi kari, saya alternate kepada stok maggi tanpa perencah, guna serbuk kari ayam/daging dan tambah sedikit garam. Kalau guna maggi kari ni, perencahnya dah sedia salty so tak payah tambah garam.
- Itu sahaja. Sedap dimakan panas-panas.
Comments
Post a Comment