Skip to main content

181- ABAH - PEMERGIAN YANG AMAT MENGEJUT

Bismillahirrahmanirrahim

  • Menjelang tahun baru, acapkali saya berfikir entah bukan-bukan.
  • Ia tentang kematian.
  • Saban tahun sejak tahun 2011, setiap tahun akan ada ahli keluarga yang kembali ke Rahmatullah.
  • 2011 -  Ahmad Zaqwan, sepupu Encik Suami meninggal kerana jatuh basikal.
  • 2012 - Datuk saya, bapa emak meninggal sakit tua.
  • 2013 - Pakcik, adik emak meninggal kerana kanser paru-paru.
  • 2014 - 1-Pakcik, adik ayah meninggal sakit jantung, 2 - Makcik, adik ayah meninggal dalam tidur tanpa sakit, 3 - anak kecintaan ummi, Inas Sarah meninggal kerana meningitis. 
  • 2015 - 1- Pakcik, adik emak mertua, meninggal dalam tidur kerana sakit jantung. 2 - Pakcik, abang ayah meninggal kerana sakit yang tidak berapa jelas.
  • 2016 - 1-  Ayah tercinta meninggal sakit kanser. 2 - Nenek Encik Suami meninggal sakit kencing manis.
  • 2017 - Saya jadi berdebar-debar. Mudah sangat hati berfikir yang bukan-bukan. Sehinggalah pada petang 11.01.2017, bila Encik Suami call supaya pulang kerana abah (FIL) sesak nafas.
  • Petang itu, 11.01.2017 dalam pukul 2 lebih semasa saya ada discussion dengan staff, Encik Suami call supaya pulang. Saya tidaklah cemas sangat sebab saya tahu abah kuat merokok dan ia mungkin sesak nafas kerana masalah paru-paru (mungkin). Ia anggapan saya.
  • Dengan kebenaran Pengarah, pukul 3.00 saya punch out. Saya terus jumpa Encik Suami dan anak-anak sebelum bergegas ke Hospital Alor Gajah.
  • Sampai di wad kecemasan hospital hampir pukul 4.00 petang, SIL dan MIL menangis kerana abah tidak sedarkan diri dan doktor perlu refer abah ke CCU Hospital Melaka. 
  • Saya masih positif, abah akan pulih. Sebab abah sihat sebelum ni. Malahan tengahari yang sama abah yang pergi ambil Imaan Maryam daripada tadika. 
  • Pukul 4 lebih, kami dimaklumkan abah akan dihantar segera. Ambulan telah bersedia. Ahli keluarga dilarang menaiki ambulan yang sama dan waris diminta sampai di Hospital Melaka.
  • Mak (MIL) dan pakcik bergerak dahulu.
  • Encik Suami akan menyusul kemudian selepas hantar kami anak beranak balik rumah.
  • Adik suami no. 3 balik ke rumah untuk menyediakan pakaian dan peralatan lain.
  • Bila mak dan adik ipar bergerak, saya fikir kami balik selepas ambulan bergerak. 
  • Tapi lama juga menanti abah keluar.
  • Semasa abah dibawa masuk ke dalam ambulan kami, anak,menantu dan cucu abah menanti di pintu ambulan. Kaki abah sejuk. 
  • Saya rasa masa berjalan begitu perlahan, doktor dan petugas hospital yang lain masih belum bergerak.
  • Sampai tiba-tiba adik ipar yang kedua, dengan cemas bertanya kenapa tiba-tiba petugas menutup pintu ambulan dan abah dibawa keluar ke zon merah semula.
  • Sehingga seorang doktor keluar maklumkan nadi abah terhenti. Jika dalam 15 minit abah tidak bertindakbalas, kami kena redha.
  • Kurang 10 minit saya kira, doktor keluar semula dan abah akan dihantar segera ke Hospital Melaka  and anything can happen in ambulance.
  • Keadaan memang kelam kabut sebab paling kami risau bagaimana hendak menyampaikan berita kepada mak.
  • Adik ipar no. 3 tidak jadi ke Hospital Melaka, terus datang semula ke Hospital Alor Gajah.
  • Sehingga 6.45 petang, abah masih di dalam. Mungkin keadaan abah belum cukup stabil untuk dibawa keluar.
  • Sebelum pukul 7.00 malam, adik ipar no. 2 dipanggil masuk. Dia keluar dengan berita abah dah TIADA.
  • Allahuakbar... terduduk kami semua.
  • Allahummaghfir lahu warhamhu, wa’aafihi wa’fu ‘anhu..
  • Selepas itu, semua ahli keluarga dibenarkan masuk ke zon merah. Saya sentuh abah. Abah sejuk tidak bergerak.
  • Siapa sangka begitu mudah dan cepat abah pergi tanpa pesan.
  • Malam itu juga ahli keluarga sepakat untuk kebumikan jenazah abah tanpa tangguh.
  • Malam itu juga saya sukar melelapkan mata memikirkan abah. Bagaimana mudahnya abah pergi.
  • Itulah kerja Allah. Semuanya telah tertulis sejak azali.
  • Baru 7 bulan lebih ayah dipanggil pulang. 7 bulan lalu, abah yang membantu memandikan jenazah ayah. Siapa sangka giliran abah dimandikan pula.
  • Semua kita akan dipanggil pulang. Train abah sampai dulu sebelum kami. Cuma saya takut dalam keadaan kami tidak bersedia menanti train itu, ia datang menjemput kami tanpa siren.
  • Ya Allah, panggil kami menghadapMU dalam keadaan KAU suka dan redha dengan amalan kami. Biarlah pengakhiran kami dalam keadaan HUSNUL KHATIMAH. Itulah antara doa saya setiap usai solat. 

Comments

Popular posts from this blog

169 - PENGALAMAN BERSALIN ANAK KETIGA

Bismillahirahmanirrahim

24 - TINDAKAN PERTAMA DAPAT KUNCI RUMAH BARU

Bismillahirahmanirrahim   Assalamualaikum.

 Ini apa yang kami buat selepas terima kunci rumah. Masuk rumah baca bismillah. Bagi salam. Lebih baik laungkan azan di setiap penjuru rumah. Kira berapa plug point yang dibekalkan pemaju. Biasanya memang limited. Dan kita kena kira berapa banyak lagi yang perlu kita tambah.Selepas tu, kami pergi Syarikat Air untuk pasangkan meter air. Masa pergi Syarikat Air,dokumen kena bawa seperti salinan kad pengenalan, salinan SNP. Macam kami, pemaju dah siap fotostatkan page mana berkaitan dan borang F serta duit pendaftaran yang secukupnya. Di Melaka kos pemasangan dan deposit cagaran air berjumlah RM110.00.Bila air dah ada, pastikan tangki telah dipenuhi air dan periksa keadaan rumah kot2 kalau ada defect. Kalau ada sila isi borang yang pemaju sediakan dan buat laporan segera. Lepas pemaju perbaiki defect yang ada baru boleh buat renovatioan, otherwise diorang takkan layan sebab nanti diorang claim defect berlaku atas kecuaian kontraktor ubahsuai yang…

29 - UBAHSUAI RUMAH - PEMILIHAN LAMPU

Bismillahirahmanirrahim  Assalamualaikum.

Untuk sistem pencahayaan di dalam rumah, kami memilih lampu downlight LED. Kesemua lampu ini kami beli di kedai lampu eShine di Semabok, Melaka.Kenapa eShine ? Pertama - ini kedai yang menawarkan khidmat PR yang bagus. Nova lighting pun bagus tapi harga tak bagus untuk bajet kami hihi. New Style Lighting Semabok - belum tanya harga, PR dah teruk. Nak paksa beli baru boleh bagi quotation. Kedua - kontraktor ni memang selalu deal dengan kontraktor yang buat wiring rumah kami, so after sale service memang confirm dan senang sebab mereka juga kawan kepada penaja lampu pagar kami.Di bahagian ruang tamu cuma ada lampu downlight dan lampu dinding. Manakala, di ruang tengah, kami cuma pasang lampu gantung dan downlight. Di bahagian belakang rumah, kami cuma pasang 2 unit lampu kalimantang pada awning.Sementara itu, di tepi rumah kami pasang 2 unit lampu spotlight.
Di pintu pagar, lampu ini ditaja oleh rakan baik. Terima kasih Pn Chua! Di bahagian depan…