Skip to main content

27 - UBAHSUAI RUMAH - PEMASANGAN CORNICE

Bismillahirahmanirrahim   Assalamualaikum.
  • Untuk rumah kami, tidak perlukan plaster ceiling kerana telah tersedia plaster ceiling. So dah jimat kat situ.
  • Ikutkan untuk pasang cornice ni memang tak tersenarai dalam pengiraan bajet tapi macam terfikir alang-alang rumah tengah kotor, buatlah sekali. Buat pun area ruang tamu, ruang tengah dan dapur sahaja. Kat bilik tak pasang pun.
  • Buat yang ni je dah cecah RM2k. 
  • Nak buat macam sesetengah rumah tiada la kemampuan hihi.
  • Cantik..
  • Oleh itu, kami cuma memasang cornice biasa dan tambahan untuk rendahkan siling di laluan dari ruang tamu ke ruang tengah.
    Add caption
    Nota : Simpan duit untuk ubahsuai ceiling akan datang (yang tak tau bila tu)

Comments

Popular posts from this blog

169 - PENGALAMAN BERSALIN ANAK KETIGA

Bismillahirahmanirrahim

24 - TINDAKAN PERTAMA DAPAT KUNCI RUMAH BARU

Bismillahirahmanirrahim   Assalamualaikum.

 Ini apa yang kami buat selepas terima kunci rumah. Masuk rumah baca bismillah. Bagi salam. Lebih baik laungkan azan di setiap penjuru rumah. Kira berapa plug point yang dibekalkan pemaju. Biasanya memang limited. Dan kita kena kira berapa banyak lagi yang perlu kita tambah.Selepas tu, kami pergi Syarikat Air untuk pasangkan meter air. Masa pergi Syarikat Air,dokumen kena bawa seperti salinan kad pengenalan, salinan SNP. Macam kami, pemaju dah siap fotostatkan page mana berkaitan dan borang F serta duit pendaftaran yang secukupnya. Di Melaka kos pemasangan dan deposit cagaran air berjumlah RM110.00.Bila air dah ada, pastikan tangki telah dipenuhi air dan periksa keadaan rumah kot2 kalau ada defect. Kalau ada sila isi borang yang pemaju sediakan dan buat laporan segera. Lepas pemaju perbaiki defect yang ada baru boleh buat renovatioan, otherwise diorang takkan layan sebab nanti diorang claim defect berlaku atas kecuaian kontraktor ubahsuai yang…