Bismillahirahmanirrahim
Assalamualaikum.
Ini untuk peringatan saya. Biasalah akak ni selalu sangat lupa sekarang.
CARA UNTUK KELUARKAN BIJI CILI TANPA PERLU MEMOTONG KESELURUHAN BAHAGIAN
Potong bahagian depan/ kepala cili. Kemudian tekan/picit cili tersebut dari bahagian ekor sampai ke bawah menggunakan jari anda untuk mengeluarkan biji cili.

CARA UNTUK MENGGUNAKAN LIMAU NIPIS
Jika kita menggunakan parutan kulit limau sebagai bahan untuk masakan, pastikan kulit limau tidak diparut lebih awal kerana khasiat dan fungsi kulit limau hanya bertahan untuk beberapa minit sahaja. Manakala sekiranya mahu mengeluarkan air limau dengan lebih mudah dan banyak secara manual, ketuk dahulu buah limau menggunakan batu lesung. Kemudian baru potong dan perah.

CARA UNTUK CAIRKAN MADU YANG BERTUKAR KRISTAL
Jika kita membeli madu biasa yang selalu digunakan untuk tujuan masakan, kemungkinan madu menjadi keras adalah tinggi. Oleh itu, untuk mencairkan semula madu tersebut, letakkan air panas di dalam mangkuk, kemudian baru letak botol madu di dalam mangkuk air panas tersebut. Untuk lebih cepat, letakkan botol madu di dalam semangkuk air dan panaskan di dalam microwave untuk 1/2 minit. Botol madu hendaklah disimpan di dalam tempat yang sejuk dan gelap.
CARA UNTUK MENGELAK AIR REBUSAN SPAGHETTI DARI MENGALIR KELUAR DARI PERIUK
Sekiranya kita hendak merebuskan spagheti/macaroni atau yang seangkatannya, adakala air rebusan akan keluar jika terlebih air di dalam periuk rebusan. Oleh itu, untuk mengelakkan air rebusan dari melimpah keluar, pastikan air tidak terlalu banyak dan letakkan sudip kayu secara melintang di atas periuk rebusan.
CARA UNTUK MENGENALPASTI SODA BIKARBONAT MASIH ELOK ATAU TIDAK
Soda bikarbonat bukanlah satu bahan yang kita kerap gunakan untuk memasak. Kadang-kadang untuk penggunaan seterusnya, soda tersebut telah hampir atau telah tamat tempoh luput. Untuk mengenalpasti sama ada soda boleh digunakan lagi atau tidak, campurkan soda tersebut d di dalam mangkuk yang dicampur air. Sekiranya terdapat letusan kecil itu menunjukkan soda tersebut masih boleh digunakan tetapi jika tiada tindakbalas, buangkan sahaja soda tersebut.
Assalamualaikum.
Ini untuk peringatan saya. Biasalah akak ni selalu sangat lupa sekarang.
CARA UNTUK KELUARKAN BIJI CILI TANPA PERLU MEMOTONG KESELURUHAN BAHAGIAN
Potong bahagian depan/ kepala cili. Kemudian tekan/picit cili tersebut dari bahagian ekor sampai ke bawah menggunakan jari anda untuk mengeluarkan biji cili.
CARA UNTUK MENGGUNAKAN LIMAU NIPIS
Jika kita menggunakan parutan kulit limau sebagai bahan untuk masakan, pastikan kulit limau tidak diparut lebih awal kerana khasiat dan fungsi kulit limau hanya bertahan untuk beberapa minit sahaja. Manakala sekiranya mahu mengeluarkan air limau dengan lebih mudah dan banyak secara manual, ketuk dahulu buah limau menggunakan batu lesung. Kemudian baru potong dan perah.
CARA UNTUK CAIRKAN MADU YANG BERTUKAR KRISTAL
Jika kita membeli madu biasa yang selalu digunakan untuk tujuan masakan, kemungkinan madu menjadi keras adalah tinggi. Oleh itu, untuk mencairkan semula madu tersebut, letakkan air panas di dalam mangkuk, kemudian baru letak botol madu di dalam mangkuk air panas tersebut. Untuk lebih cepat, letakkan botol madu di dalam semangkuk air dan panaskan di dalam microwave untuk 1/2 minit. Botol madu hendaklah disimpan di dalam tempat yang sejuk dan gelap.
CARA UNTUK MENGELAK AIR REBUSAN SPAGHETTI DARI MENGALIR KELUAR DARI PERIUK
Sekiranya kita hendak merebuskan spagheti/macaroni atau yang seangkatannya, adakala air rebusan akan keluar jika terlebih air di dalam periuk rebusan. Oleh itu, untuk mengelakkan air rebusan dari melimpah keluar, pastikan air tidak terlalu banyak dan letakkan sudip kayu secara melintang di atas periuk rebusan.
CARA UNTUK MENGENALPASTI SODA BIKARBONAT MASIH ELOK ATAU TIDAK
Soda bikarbonat bukanlah satu bahan yang kita kerap gunakan untuk memasak. Kadang-kadang untuk penggunaan seterusnya, soda tersebut telah hampir atau telah tamat tempoh luput. Untuk mengenalpasti sama ada soda boleh digunakan lagi atau tidak, campurkan soda tersebut d di dalam mangkuk yang dicampur air. Sekiranya terdapat letusan kecil itu menunjukkan soda tersebut masih boleh digunakan tetapi jika tiada tindakbalas, buangkan sahaja soda tersebut.
Comments
Post a Comment