Skip to main content

39 - KOTAK SIMPAN KERONGSANG

Bismillahirahmanirrahim  
Assalamualaikum
  • Hujung minggu lepas, dok mengemas kabinet dapur. Mana-mana kotak pinggan mangkuk yang masih dalam 'sarungnya', saya keluarkan. Ada beberapa kotak yang saya simpan, mungkin boleh dikitar semula.
  • Malam semalam, saya menjalankan misi membuat kotak untuk simpanan kerongsang.  Misi yang mudah dan simple saya kira..
  • Misi yang ditemani anak-anak bukan kerja mudah. Terutamanya bila si comel Inas ada bersama. Ya, Inas suka sangat dengan kertas. Dan tangan kecilnya pantas sahaja nak mengoyak kertas.
    Koyakan pertama
    Koyakan kedua
  • Nasib la si kakak Imaan leka dengan dunianya. Tapi Imaan dah besar dah pandai faham makna jangan bukan si adik tersengih-sengih bila tangan dah capai kertas pembalut. 
  • Kerja mudah jadi lengah sebab gangguan si comel-buah-hati-ummi ni. 
  • Dan hasilnya..
    Tangan kecil Inas


Comments

Popular posts from this blog

24 - TINDAKAN PERTAMA DAPAT KUNCI RUMAH BARU

Bismillahirahmanirrahim   Assalamualaikum.

 Ini apa yang kami buat selepas terima kunci rumah. Masuk rumah baca bismillah. Bagi salam. Lebih baik laungkan azan di setiap penjuru rumah. Kira berapa plug point yang dibekalkan pemaju. Biasanya memang limited. Dan kita kena kira berapa banyak lagi yang perlu kita tambah.Selepas tu, kami pergi Syarikat Air untuk pasangkan meter air. Masa pergi Syarikat Air,dokumen kena bawa seperti salinan kad pengenalan, salinan SNP. Macam kami, pemaju dah siap fotostatkan page mana berkaitan dan borang F serta duit pendaftaran yang secukupnya. Di Melaka kos pemasangan dan deposit cagaran air berjumlah RM110.00.Bila air dah ada, pastikan tangki telah dipenuhi air dan periksa keadaan rumah kot2 kalau ada defect. Kalau ada sila isi borang yang pemaju sediakan dan buat laporan segera. Lepas pemaju perbaiki defect yang ada baru boleh buat renovatioan, otherwise diorang takkan layan sebab nanti diorang claim defect berlaku atas kecuaian kontraktor ubahsuai yang…

169 - PENGALAMAN BERSALIN ANAK KETIGA

Bismillahirahmanirrahim