Skip to main content

90 - AMALAN 5S DI BILIK KERJA SENDIRI

Bismillahirahmanirrahim                     
Assalamualaikum


  • Waktu rehat hari jumaat kan agak panjang. Minggu lepas ambil masa untuk mengaplikasi fahaman 5S di bilik sendiri.
    Google
  • Teruk betul tengok keadaan bilik.
    http://ourlittleaffendijr.blogspot.com/
    Dari arah depan
    http://ourlittleaffendijr.blogspot.com/
    Fokus di ruang kerja
    http://ourlittleaffendijr.blogspot.com/
    Sebelah kiri
    http://ourlittleaffendijr.blogspot.com/
    Berhadapan dengan ruang kerja
  • Jom kemas.  
  • Sisih apa yang sepatutnya disisih.
    http://ourlittleaffendijr.blogspot.com/
    Kotak recycle paper
    Keluarkan semua kertas yang ada
    http://ourlittleaffendijr.blogspot.com/
    Susun kertas mengikut kategori, kertas putih dan kertas berwarna dan mana boleh diguna mana perlu disisih
    http://ourlittleaffendijr.blogspot.com/
    Susun semula di dalam kotak recycle
    http://ourlittleaffendijr.blogspot.com/
    Kertas putih yang masih boleh diguna untuk draf cetakan
 
http://ourlittleaffendijr.blogspot.com/
Kertas yang perlu disisih diletakkan di sini untuk tujuan pelupusan nanti

  • Dan sapu.
  • Dan susun semula.
    http://ourlittleaffendijr.blogspot.com/
    Ruang kerja selepas 3S yang pertama
    http://ourlittleaffendijr.blogspot.com/
    Sudut sebelah kanan meja
    http://ourlittleaffendijr.blogspot.com/
    Susun semula dokumen di kabinet tepi ini
    http://ourlittleaffendijr.blogspot.com/
    Kosongkan semula dokumen atas kabinet rendah ini
 

Comments

Popular posts from this blog

180 - PENGALAMAN: BILA ADA ULSER DALAM MULUT SOFEA

Bismillahirrahmanirrahim

Baru-baru ni(Jumaat lepas) badan Sofea dedar-dedar.. Hari Sabtu pun sama. Bila malam badan jadi panas dan suhu meningkat ke 38++͎͒Hari Ahad kami bawa ke klinik sebab beberapa kali air liur meleleh. Hari Ahad memang banyak klinik tutup maka kami tiada pilihan selain bawa ke satu klinik di Semabok. Saya minta doktor periksa tekak sebab experience kakaknya selalu kalau demam ada tonsil di tekak. Dan kata doktor tekaknya merah sedikit. Doktor bagi ubat antibiotik.Hari Isnin saya notice ada bintik merah di dagu. Suhu badan 37 - 38 macam tu. Malam tu pulak meragam tengah malam. Tak mahu tidur atas katil. Saya perlu berdiri dan dukung bagi dia tidur. Bila saya duduk dia boleh sedar nak menangis. Dengan ayahnya pun tak mahu.Sampai 2-3 pagi tidur tak nyenyak. Minum susu pun tak mahu. Akhirnya pukul 4.00 pagi, mak saya bawa masuk tidur dalam buaian baru lena tidur.Hari Selasa saya terpaksa EL. Kami bawa ke klinik pakar kanak-kanak. On the way ke klinik saya perasan ada u…

24 - TINDAKAN PERTAMA DAPAT KUNCI RUMAH BARU

Bismillahirahmanirrahim   Assalamualaikum.

 Ini apa yang kami buat selepas terima kunci rumah. Masuk rumah baca bismillah. Bagi salam. Lebih baik laungkan azan di setiap penjuru rumah. Kira berapa plug point yang dibekalkan pemaju. Biasanya memang limited. Dan kita kena kira berapa banyak lagi yang perlu kita tambah.Selepas tu, kami pergi Syarikat Air untuk pasangkan meter air. Masa pergi Syarikat Air,dokumen kena bawa seperti salinan kad pengenalan, salinan SNP. Macam kami, pemaju dah siap fotostatkan page mana berkaitan dan borang F serta duit pendaftaran yang secukupnya. Di Melaka kos pemasangan dan deposit cagaran air berjumlah RM110.00.Bila air dah ada, pastikan tangki telah dipenuhi air dan periksa keadaan rumah kot2 kalau ada defect. Kalau ada sila isi borang yang pemaju sediakan dan buat laporan segera. Lepas pemaju perbaiki defect yang ada baru boleh buat renovatioan, otherwise diorang takkan layan sebab nanti diorang claim defect berlaku atas kecuaian kontraktor ubahsuai yang…