Skip to main content

146 - AKTIVITI MENGECAT RUMAH SIRI 1

Bismillahirahmanirrahim
Assalamualaikum

  • Dalam suku tahun pertama 2015, entah tiba-tiba terasa bosan dengan warna cat rumah. Saya beritahu Encik Suami untuk menukar warna dinding. Asalnya nak cat satu sudut tetiba dan berubah sepenuhnya warna dinding di sekitar ruang tamu rumah.
  • Menjelang Ramadhan disambung ke ruangan dapur. Masuk siri mengecat kali kedua memang saya dah tak ambil port lagi la sebab kondisi yang tak mengizinkan untuk beri bantuan.
  • Bila dah mula mengecat rumah, mula la buat sedikit perubahan di dalam rumah. Perubahan bukan semata-mata untuk tujuan sambutan raya (walaupun entri ditulis pada bulan Ramadhan) tapi sebab suka-suka dan saja-saja.
  • Suka-suka yang melibatkan sedikit kos. Tingginya kos hidup zaman sekarang. Haish.. Banyak benda nak kena berkira-kira.
  • Sebahagian aktiviti mengecat di hujung minggu awal tahun lalu.
    http://ourlittleaffendijr.blogspot.com
    http://ourlittleaffendijr.blogspot.com
    http://ourlittleaffendijr.blogspot.com
    http://ourlittleaffendijr.blogspot.com

    http://ourlittleaffendijr.blogspot.com
  • Dan keadaan dinding selepas cat.
    http://ourlittleaffendijr.blogspot.com
    http://ourlittleaffendijr.blogspot.com
    http://ourlittleaffendijr.blogspot.com
  • Setakat ini dulu.

Comments

Popular posts from this blog

169 - PENGALAMAN BERSALIN ANAK KETIGA

Bismillahirahmanirrahim

24 - TINDAKAN PERTAMA DAPAT KUNCI RUMAH BARU

Bismillahirahmanirrahim   Assalamualaikum.

 Ini apa yang kami buat selepas terima kunci rumah. Masuk rumah baca bismillah. Bagi salam. Lebih baik laungkan azan di setiap penjuru rumah. Kira berapa plug point yang dibekalkan pemaju. Biasanya memang limited. Dan kita kena kira berapa banyak lagi yang perlu kita tambah.Selepas tu, kami pergi Syarikat Air untuk pasangkan meter air. Masa pergi Syarikat Air,dokumen kena bawa seperti salinan kad pengenalan, salinan SNP. Macam kami, pemaju dah siap fotostatkan page mana berkaitan dan borang F serta duit pendaftaran yang secukupnya. Di Melaka kos pemasangan dan deposit cagaran air berjumlah RM110.00.Bila air dah ada, pastikan tangki telah dipenuhi air dan periksa keadaan rumah kot2 kalau ada defect. Kalau ada sila isi borang yang pemaju sediakan dan buat laporan segera. Lepas pemaju perbaiki defect yang ada baru boleh buat renovatioan, otherwise diorang takkan layan sebab nanti diorang claim defect berlaku atas kecuaian kontraktor ubahsuai yang…

29 - UBAHSUAI RUMAH - PEMILIHAN LAMPU

Bismillahirahmanirrahim  Assalamualaikum.

Untuk sistem pencahayaan di dalam rumah, kami memilih lampu downlight LED. Kesemua lampu ini kami beli di kedai lampu eShine di Semabok, Melaka.Kenapa eShine ? Pertama - ini kedai yang menawarkan khidmat PR yang bagus. Nova lighting pun bagus tapi harga tak bagus untuk bajet kami hihi. New Style Lighting Semabok - belum tanya harga, PR dah teruk. Nak paksa beli baru boleh bagi quotation. Kedua - kontraktor ni memang selalu deal dengan kontraktor yang buat wiring rumah kami, so after sale service memang confirm dan senang sebab mereka juga kawan kepada penaja lampu pagar kami.Di bahagian ruang tamu cuma ada lampu downlight dan lampu dinding. Manakala, di ruang tengah, kami cuma pasang lampu gantung dan downlight. Di bahagian belakang rumah, kami cuma pasang 2 unit lampu kalimantang pada awning.Sementara itu, di tepi rumah kami pasang 2 unit lampu spotlight.
Di pintu pagar, lampu ini ditaja oleh rakan baik. Terima kasih Pn Chua! Di bahagian depan…