Skip to main content

153 - RESEPI MUDAH - HOMEMADE PANCAKE

Bismillahirahmanirrahim
  • Saya tak pernah menulis resepi dalam blog ni. Sebabnya saya bukanlah pandai memasak. Kiki. Tapi hari-hari saya akan buat sarapan dan bawa ke pejabat. Bukanlah sebab nak berjimat pada mulanya tapi buat sebab Encik Suami. Bila dah jadi rutin memang ia menjimatkan duit poket juga. Er tidaklah pula saya calculate berapa banyak jimatnya.
  • Semalam saya terfikir untuk buat pancake. Resepi entah mana saya cedok lama dulu. Ini bahan-bahannya. Enam sahaja. Bahan-bahan yang sedia ada di rumah kecuali susu segar.
    http://ourlittleaffendijr.blogspot.my/
  • Bahan-bahan :
  1. 1 sudu kecil baking soda
  2. Secawan tepung gandum (saya ayak dulu)
  3. 3 sb gula
  4. Secawan susu segar  
  5. Sebiji telur
  6. 1 sb minyak masak
  • Cara-caranya:
  1. Campurkan tepung gandum dan baking soda dalam satu bekas.
  2. Asingkan telur putih dari kuning. Telur kuning tadi dikacau sebati dengan susu dan gula. 
  3. Campurkan susu + gula + telur kuning dimasukkan ke dalam bekas adunan tepung dengan dicampur dengan sesudu minyak. 
    http://ourlittleaffendijr.blogspot.my/
  4. Telur putih dipukul sampai kembang. 
    http://ourlittleaffendijr.blogspot.my/
  5. Selepas itu, campurkan langkah 4 dengan langkah 3. 
    http://ourlittleaffendijr.blogspot.my/
  6. Panaskan kuali, sendukkan semua bahan yang siap di langkah 5 ke dalam kuali leper.  
    http://ourlittleaffendijr.blogspot.my/
    http://ourlittleaffendijr.blogspot.my/
  • Untuk adunan ni, boleh dapat 5 keping pancake. Kalau tengok macam gelap semacam kan. Hehe. Tapi percayalah ia tak hangit. 
    http://ourlittleaffendijr.blogspot.my/
  • Kalau nak lebih gandakan semua bahan tadi. Saya suka buat benda yang mudah dan cepat. Tak dan sejam dah siap. 
  • Untuk sarapan hari ini, makan pancake dengan jem strawberi sedia ada dan buat sikit cicahan coklat menggunakan coklat masak + butter + susu pekat. Diminum dengan jus oren twister. Perasan western sangat.
    http://ourlittleaffendijr.blogspot.my/

Comments

Popular posts from this blog

169 - PENGALAMAN BERSALIN ANAK KETIGA

Bismillahirahmanirrahim

24 - TINDAKAN PERTAMA DAPAT KUNCI RUMAH BARU

Bismillahirahmanirrahim   Assalamualaikum.

 Ini apa yang kami buat selepas terima kunci rumah. Masuk rumah baca bismillah. Bagi salam. Lebih baik laungkan azan di setiap penjuru rumah. Kira berapa plug point yang dibekalkan pemaju. Biasanya memang limited. Dan kita kena kira berapa banyak lagi yang perlu kita tambah.Selepas tu, kami pergi Syarikat Air untuk pasangkan meter air. Masa pergi Syarikat Air,dokumen kena bawa seperti salinan kad pengenalan, salinan SNP. Macam kami, pemaju dah siap fotostatkan page mana berkaitan dan borang F serta duit pendaftaran yang secukupnya. Di Melaka kos pemasangan dan deposit cagaran air berjumlah RM110.00.Bila air dah ada, pastikan tangki telah dipenuhi air dan periksa keadaan rumah kot2 kalau ada defect. Kalau ada sila isi borang yang pemaju sediakan dan buat laporan segera. Lepas pemaju perbaiki defect yang ada baru boleh buat renovatioan, otherwise diorang takkan layan sebab nanti diorang claim defect berlaku atas kecuaian kontraktor ubahsuai yang…

29 - UBAHSUAI RUMAH - PEMILIHAN LAMPU

Bismillahirahmanirrahim  Assalamualaikum.

Untuk sistem pencahayaan di dalam rumah, kami memilih lampu downlight LED. Kesemua lampu ini kami beli di kedai lampu eShine di Semabok, Melaka.Kenapa eShine ? Pertama - ini kedai yang menawarkan khidmat PR yang bagus. Nova lighting pun bagus tapi harga tak bagus untuk bajet kami hihi. New Style Lighting Semabok - belum tanya harga, PR dah teruk. Nak paksa beli baru boleh bagi quotation. Kedua - kontraktor ni memang selalu deal dengan kontraktor yang buat wiring rumah kami, so after sale service memang confirm dan senang sebab mereka juga kawan kepada penaja lampu pagar kami.Di bahagian ruang tamu cuma ada lampu downlight dan lampu dinding. Manakala, di ruang tengah, kami cuma pasang lampu gantung dan downlight. Di bahagian belakang rumah, kami cuma pasang 2 unit lampu kalimantang pada awning.Sementara itu, di tepi rumah kami pasang 2 unit lampu spotlight.
Di pintu pagar, lampu ini ditaja oleh rakan baik. Terima kasih Pn Chua! Di bahagian depan…