Skip to main content

153 - RESEPI MUDAH - HOMEMADE PANCAKE

Bismillahirahmanirrahim
  • Saya tak pernah menulis resepi dalam blog ni. Sebabnya saya bukanlah pandai memasak. Kiki. Tapi hari-hari saya akan buat sarapan dan bawa ke pejabat. Bukanlah sebab nak berjimat pada mulanya tapi buat sebab Encik Suami. Bila dah jadi rutin memang ia menjimatkan duit poket juga. Er tidaklah pula saya calculate berapa banyak jimatnya.
  • Semalam saya terfikir untuk buat pancake. Resepi entah mana saya cedok lama dulu. Ini bahan-bahannya. Enam sahaja. Bahan-bahan yang sedia ada di rumah kecuali susu segar.
    http://ourlittleaffendijr.blogspot.my/
  • Bahan-bahan :
  1. 1 sudu kecil baking soda
  2. Secawan tepung gandum (saya ayak dulu)
  3. 3 sb gula
  4. Secawan susu segar  
  5. Sebiji telur
  6. 1 sb minyak masak
  • Cara-caranya:
  1. Campurkan tepung gandum dan baking soda dalam satu bekas.
  2. Asingkan telur putih dari kuning. Telur kuning tadi dikacau sebati dengan susu dan gula. 
  3. Campurkan susu + gula + telur kuning dimasukkan ke dalam bekas adunan tepung dengan dicampur dengan sesudu minyak. 
    http://ourlittleaffendijr.blogspot.my/
  4. Telur putih dipukul sampai kembang. 
    http://ourlittleaffendijr.blogspot.my/
  5. Selepas itu, campurkan langkah 4 dengan langkah 3. 
    http://ourlittleaffendijr.blogspot.my/
  6. Panaskan kuali, sendukkan semua bahan yang siap di langkah 5 ke dalam kuali leper.  
    http://ourlittleaffendijr.blogspot.my/
    http://ourlittleaffendijr.blogspot.my/
  • Untuk adunan ni, boleh dapat 5 keping pancake. Kalau tengok macam gelap semacam kan. Hehe. Tapi percayalah ia tak hangit. 
    http://ourlittleaffendijr.blogspot.my/
  • Kalau nak lebih gandakan semua bahan tadi. Saya suka buat benda yang mudah dan cepat. Tak dan sejam dah siap. 
  • Untuk sarapan hari ini, makan pancake dengan jem strawberi sedia ada dan buat sikit cicahan coklat menggunakan coklat masak + butter + susu pekat. Diminum dengan jus oren twister. Perasan western sangat.
    http://ourlittleaffendijr.blogspot.my/

Comments

Popular posts from this blog

180 - PENGALAMAN: BILA ADA ULSER DALAM MULUT SOFEA

Bismillahirrahmanirrahim

Baru-baru ni(Jumaat lepas) badan Sofea dedar-dedar.. Hari Sabtu pun sama. Bila malam badan jadi panas dan suhu meningkat ke 38++͎͒Hari Ahad kami bawa ke klinik sebab beberapa kali air liur meleleh. Hari Ahad memang banyak klinik tutup maka kami tiada pilihan selain bawa ke satu klinik di Semabok. Saya minta doktor periksa tekak sebab experience kakaknya selalu kalau demam ada tonsil di tekak. Dan kata doktor tekaknya merah sedikit. Doktor bagi ubat antibiotik.Hari Isnin saya notice ada bintik merah di dagu. Suhu badan 37 - 38 macam tu. Malam tu pulak meragam tengah malam. Tak mahu tidur atas katil. Saya perlu berdiri dan dukung bagi dia tidur. Bila saya duduk dia boleh sedar nak menangis. Dengan ayahnya pun tak mahu.Sampai 2-3 pagi tidur tak nyenyak. Minum susu pun tak mahu. Akhirnya pukul 4.00 pagi, mak saya bawa masuk tidur dalam buaian baru lena tidur.Hari Selasa saya terpaksa EL. Kami bawa ke klinik pakar kanak-kanak. On the way ke klinik saya perasan ada u…

24 - TINDAKAN PERTAMA DAPAT KUNCI RUMAH BARU

Bismillahirahmanirrahim   Assalamualaikum.

 Ini apa yang kami buat selepas terima kunci rumah. Masuk rumah baca bismillah. Bagi salam. Lebih baik laungkan azan di setiap penjuru rumah. Kira berapa plug point yang dibekalkan pemaju. Biasanya memang limited. Dan kita kena kira berapa banyak lagi yang perlu kita tambah.Selepas tu, kami pergi Syarikat Air untuk pasangkan meter air. Masa pergi Syarikat Air,dokumen kena bawa seperti salinan kad pengenalan, salinan SNP. Macam kami, pemaju dah siap fotostatkan page mana berkaitan dan borang F serta duit pendaftaran yang secukupnya. Di Melaka kos pemasangan dan deposit cagaran air berjumlah RM110.00.Bila air dah ada, pastikan tangki telah dipenuhi air dan periksa keadaan rumah kot2 kalau ada defect. Kalau ada sila isi borang yang pemaju sediakan dan buat laporan segera. Lepas pemaju perbaiki defect yang ada baru boleh buat renovatioan, otherwise diorang takkan layan sebab nanti diorang claim defect berlaku atas kecuaian kontraktor ubahsuai yang…