Skip to main content

160 - ULANGTAHUN PERKAHWINAN

Bismillahirahmanirrahim
  • Semalam ulang tahun perkahwinan kami. Tiada celebration. Tiada mood nak berjalan atau keluar makan. Pregnancy kali ni memang tak larat nak berjalan. Cuma plan untuk buat kek. Encik Suami kata buatlah hujung minggu nanti. Biasanya bila tarikh ulang tahun saya akan bercuti. Tahun ni tidak. Sibuk dengan tugas pejabat.
  • Kami laki bini memang tak romantik. Lagi2 Encik Suami. Memang takde surprise. Haha. Yang surprise dia wish saya 2 hari lebih awal. Lelaki. Biasa kalau lupa dan salah tarikh. Hahaha.
  • Suami saya mungkin tidak romantik dalam meluah kata-kata. Tapi dia sahabat baik saya. Dia pendengar yang setia. Dia lelaki yang mampu bersabar dengan karenah isteri dan anak-anak. Dia lah pembantu saya menguruskan rumahtangga. Dia sanggup belajar memasak bila saya keletihan membawa anak dalam rahim ini. Dia menguruskan kerja rumah bila saya lewat sampai ke rumah.
  • Saya cuma berdoa dan berharap usia perkahwinan berkekalan sampai ke Syurga. Saya mahu dia sebagai peneman di Syurga. Saya mahu bersama dia dan berkumpul dengan anak-anak di Jannah. Bersatu semula dengan Inas Sarah Affendi. Itu rutin doa harian saya. Inas Sarah, nama yang selalu buat emosi saya bergelora.
  • Untuk ayah kepada Imaan Maryam Affendi, Inas Sarah Affendi dan seorang lagi Affendi Junior, saya sentiasa berdoa untuk bersama susah dan senang dengan awak. Semoga Allah limpahkan rahmat dalam setiap ujian yang dititipkan kepada kita. Ujian kehilangan anak ujian terhebat yang kita dah lalui setakat ini. Semoga Allah permudahkan jodoh kita, perjalanan alam barzakh nanti dan bersama-sama melintasi siratulmustaqim bertemu semula dengan Anak Syurga. Ameen.

Comments

Popular posts from this blog

24 - TINDAKAN PERTAMA DAPAT KUNCI RUMAH BARU

Bismillahirahmanirrahim   Assalamualaikum.

 Ini apa yang kami buat selepas terima kunci rumah. Masuk rumah baca bismillah. Bagi salam. Lebih baik laungkan azan di setiap penjuru rumah. Kira berapa plug point yang dibekalkan pemaju. Biasanya memang limited. Dan kita kena kira berapa banyak lagi yang perlu kita tambah.Selepas tu, kami pergi Syarikat Air untuk pasangkan meter air. Masa pergi Syarikat Air,dokumen kena bawa seperti salinan kad pengenalan, salinan SNP. Macam kami, pemaju dah siap fotostatkan page mana berkaitan dan borang F serta duit pendaftaran yang secukupnya. Di Melaka kos pemasangan dan deposit cagaran air berjumlah RM110.00.Bila air dah ada, pastikan tangki telah dipenuhi air dan periksa keadaan rumah kot2 kalau ada defect. Kalau ada sila isi borang yang pemaju sediakan dan buat laporan segera. Lepas pemaju perbaiki defect yang ada baru boleh buat renovatioan, otherwise diorang takkan layan sebab nanti diorang claim defect berlaku atas kecuaian kontraktor ubahsuai yang…

180 - PENGALAMAN: BILA ADA ULSER DALAM MULUT SOFEA

Bismillahirrahmanirrahim

Baru-baru ni(Jumaat lepas) badan Sofea dedar-dedar.. Hari Sabtu pun sama. Bila malam badan jadi panas dan suhu meningkat ke 38++͎͒Hari Ahad kami bawa ke klinik sebab beberapa kali air liur meleleh. Hari Ahad memang banyak klinik tutup maka kami tiada pilihan selain bawa ke satu klinik di Semabok. Saya minta doktor periksa tekak sebab experience kakaknya selalu kalau demam ada tonsil di tekak. Dan kata doktor tekaknya merah sedikit. Doktor bagi ubat antibiotik.Hari Isnin saya notice ada bintik merah di dagu. Suhu badan 37 - 38 macam tu. Malam tu pulak meragam tengah malam. Tak mahu tidur atas katil. Saya perlu berdiri dan dukung bagi dia tidur. Bila saya duduk dia boleh sedar nak menangis. Dengan ayahnya pun tak mahu.Sampai 2-3 pagi tidur tak nyenyak. Minum susu pun tak mahu. Akhirnya pukul 4.00 pagi, mak saya bawa masuk tidur dalam buaian baru lena tidur.Hari Selasa saya terpaksa EL. Kami bawa ke klinik pakar kanak-kanak. On the way ke klinik saya perasan ada u…