Skip to main content

161 - KITAR SEMULA BOTOL


Bismillahirrahmanirrahim 
  • Ini sebahagian bekas sos spaghetti yang ada di rumah. Memang saya tak buang sejak tahun lepas. Plan untuk kitar semula. Nak kitar semula pun kenalah pastikan label pelekat pada botol dibuang terlebih dahulu. Semudah ABC. 
  • Langkah 1 : Kumpulkan koleksi botol setempat. 
  • Langkah 2 : Masukkan air suam dalam besen yang dicampur dengan sedikit sabun serbuk. 
  • Langkah 3 : Rendamkan botol-botol dalam besen. Pastikan semua label pelekat terkena air sabun. 
  • Langkah 4 : Keluarkan botol yang terendam tadi dan tanggalkan label pelekat. Cuci lebihan gam pelekat di sinki dapur. 
  • Langkah 5 : Keringkan botol yang telah ditanggalkan label pelekatnya.
  • Langkah 6 : Kitar semula botol yang telah tonggel untuk tujuan lain. Botol-botol ni boleh dibuat untuk simpanan rempah ratus, hiasan (tapi kena kreatif mendeko la), tempat simpan klip kertas atau apa sahaja yang dirasakan sesuai. Tapi saya simpan sebab ada plan untuk digunakan sebagai doorgift. Oh bila majlisnya. Tengok event yang sesuai sebab botol tak banyak. Heh.
    Google 1
    Google 2

Comments

Popular posts from this blog

24 - TINDAKAN PERTAMA DAPAT KUNCI RUMAH BARU

Bismillahirahmanirrahim   Assalamualaikum.

 Ini apa yang kami buat selepas terima kunci rumah. Masuk rumah baca bismillah. Bagi salam. Lebih baik laungkan azan di setiap penjuru rumah. Kira berapa plug point yang dibekalkan pemaju. Biasanya memang limited. Dan kita kena kira berapa banyak lagi yang perlu kita tambah.Selepas tu, kami pergi Syarikat Air untuk pasangkan meter air. Masa pergi Syarikat Air,dokumen kena bawa seperti salinan kad pengenalan, salinan SNP. Macam kami, pemaju dah siap fotostatkan page mana berkaitan dan borang F serta duit pendaftaran yang secukupnya. Di Melaka kos pemasangan dan deposit cagaran air berjumlah RM110.00.Bila air dah ada, pastikan tangki telah dipenuhi air dan periksa keadaan rumah kot2 kalau ada defect. Kalau ada sila isi borang yang pemaju sediakan dan buat laporan segera. Lepas pemaju perbaiki defect yang ada baru boleh buat renovatioan, otherwise diorang takkan layan sebab nanti diorang claim defect berlaku atas kecuaian kontraktor ubahsuai yang…

169 - PENGALAMAN BERSALIN ANAK KETIGA

Bismillahirahmanirrahim