Bismillahirahmanirrahim
Bahan A :
- Kata kawan saya nak buat kek sedap kena try and error. Saya pernah cuba beberapa resepi. Resepi yang menjadi dan kena pada tekak saya ialah resepi kek coklat yang saya cilok dari blog Namee Roslan dan tidaklah saya ikut 100%. Saya ubah ikut kesesuaian.
- Resepinya mudah. Bagi amatur macam saya, memang saya cari resepi yang mudah sahaja.
- Bahan-bahannya ada 11. Asingkan kepada 3 bahagian.
Bahan A :
- 1 1/4 cawan tepung gandum
- 1 sudu teh baking powder
- 1 sudu teh soda bikarbonat
- 1 cawan serbuk koko (suka hati nak guna jenama apa)
- 1 cawan minyak masak (alternate dengan butter pun boleh - kalau butter cairkan dahulu anggaran dalam setengah @ 125g butter)
- 1 cawan gula perang (alternate gula pasir)
- 1 cawan susu kotak
- 1/2 cawan susu pekat manis
- 3 biji telur
- 1 sudu teh esen vanila
- 1 sudu butter
- 1/2 coklat bar
- 1/2 cawan susu pekat
- Ayak semua bahan A serentak.
- Masukkan semua bahan B di dalam periuk dan masak di atas dapur menggunakan api perlahan. Kacau sehingga sebati.
- Pukul bahan C sehingga sebati.
- Campurkan bahan C seperti langkah 3 ke dalam bahan B yang telah selesai di langkah 2.
- Dah selesai langkah 4, masukkan bahan A yang telah diayak ke dalam periuk campuran bahan B dan C tadi. Kacau lagi sehingga sebati.
- Tuang bahan ABC ke dalam loyang dan kukus di atas dapur selama 1 jam 15 minit dengan api sederhana.
- Untuk topping, masakkan semua bahan D guna kaedah double boiling.
- Selepas kek masak, keluarkan dan sejukkan sebelum tuangkan topping ke atas kek dan deko ikut suka.
- Sediakan loyang yang telah dilumurkan butter. Lepas lumur butter, saya masukkan kertas kek dan lumurkan sekali butter dan taburkan sedikit tepung gandum bagi mengelakkan kek melekat pada loyang.
- Penutup kukus ikat dengan kain atau tuala kecil bagi mengelakkan air kukus menitik jatuh di atas kek.
- Selepas sejam, jenguk kek dengan mencucuk lidi ke dalam kek. Kalau lidi masih melekit dengan coklat maknanya kek belum masak lagi.
- Ukuran cawan, saya guna saiz cawan warna-warni ikea. Rasanya tiada masalah guna cawan apa asalkan jangan guna cawan pelbagai saiz untuk satu resepi yang sama.
- Ini kek yang saya buat petang ahad minggu lepas. Proses nak sediakan bahan seperti langkah 1 - 5 takdan sejam dah siap.
- Next time (entah bila), nak cuba buat kek lobak merah. Kawan saya buat sedap. Tapi itulah, nak buat kena pastikan citarasa teman sebilik sama juga.
Comments
Post a Comment