Skip to main content

165 - RESEPI MUDAH - KEK COKLAT

Bismillahirahmanirrahim
  • Kata kawan saya nak buat kek sedap kena try and error. Saya pernah cuba beberapa resepi. Resepi yang menjadi dan kena pada tekak saya ialah resepi kek coklat yang saya cilok dari blog Namee Roslan dan tidaklah saya ikut 100%. Saya ubah ikut kesesuaian.
  • Resepinya mudah. Bagi amatur macam saya, memang saya cari resepi yang mudah sahaja.
  • Bahan-bahannya ada 11. Asingkan kepada 3 bahagian.

Bahan A :
  1. 1 1/4 cawan tepung gandum
  2. 1 sudu teh baking powder
  3. 1 sudu teh soda bikarbonat
Bahan B :
  1. 1 cawan serbuk koko (suka hati nak guna jenama apa)
  2. 1 cawan minyak masak (alternate dengan butter pun boleh - kalau butter cairkan dahulu anggaran dalam setengah @ 125g butter)
  3. 1 cawan gula perang (alternate gula pasir)
  4. 1 cawan susu kotak
  5. 1/2 cawan susu pekat manis
Bahan C : 
  1. 3 biji telur
  2. 1 sudu teh esen vanila
Topping - Bahan D : 
  1. 1 sudu butter
  2. 1/2 coklat bar
  3. 1/2 cawan susu pekat 
CARA - CARA MASAK :
  1. Ayak semua bahan A serentak.
  2. Masukkan semua bahan B di dalam periuk dan masak di atas dapur menggunakan api perlahan. Kacau sehingga sebati.
  3. Pukul bahan C sehingga sebati.
  4. Campurkan bahan C seperti langkah 3 ke dalam bahan B yang telah selesai di langkah 2.
  5. Dah selesai langkah 4, masukkan bahan A yang telah diayak ke dalam periuk campuran bahan B dan C tadi. Kacau lagi sehingga sebati.
  6. Tuang bahan ABC ke dalam loyang dan kukus di atas dapur selama 1 jam 15 minit dengan api sederhana. 
  7. Untuk topping, masakkan semua bahan D guna kaedah double boiling.
  8. Selepas kek masak, keluarkan dan sejukkan sebelum tuangkan topping ke atas kek dan deko ikut suka. 
TIP
  1. Sediakan loyang yang telah dilumurkan butter. Lepas lumur butter, saya masukkan kertas kek dan lumurkan sekali butter dan taburkan sedikit tepung gandum bagi mengelakkan kek melekat pada loyang.
  2. Penutup kukus ikat dengan kain atau tuala kecil bagi mengelakkan air kukus menitik jatuh di atas kek.
  3. Selepas sejam, jenguk kek dengan mencucuk lidi ke dalam kek. Kalau lidi masih melekit dengan coklat maknanya kek belum masak lagi. 
  4. Ukuran cawan, saya guna saiz cawan warna-warni ikea. Rasanya tiada masalah guna cawan apa asalkan jangan guna cawan pelbagai saiz untuk satu resepi yang sama.
     
  • Ini kek yang saya buat petang ahad minggu lepas. Proses nak sediakan bahan seperti langkah 1 - 5 takdan sejam dah siap.  
    http://ourlittleaffendijr.blogspot.my
  • Next time (entah bila), nak cuba buat kek lobak merah. Kawan saya buat sedap. Tapi itulah, nak buat kena pastikan citarasa teman sebilik sama juga

Comments

Popular posts from this blog

24 - TINDAKAN PERTAMA DAPAT KUNCI RUMAH BARU

Bismillahirahmanirrahim   Assalamualaikum.

 Ini apa yang kami buat selepas terima kunci rumah. Masuk rumah baca bismillah. Bagi salam. Lebih baik laungkan azan di setiap penjuru rumah. Kira berapa plug point yang dibekalkan pemaju. Biasanya memang limited. Dan kita kena kira berapa banyak lagi yang perlu kita tambah.Selepas tu, kami pergi Syarikat Air untuk pasangkan meter air. Masa pergi Syarikat Air,dokumen kena bawa seperti salinan kad pengenalan, salinan SNP. Macam kami, pemaju dah siap fotostatkan page mana berkaitan dan borang F serta duit pendaftaran yang secukupnya. Di Melaka kos pemasangan dan deposit cagaran air berjumlah RM110.00.Bila air dah ada, pastikan tangki telah dipenuhi air dan periksa keadaan rumah kot2 kalau ada defect. Kalau ada sila isi borang yang pemaju sediakan dan buat laporan segera. Lepas pemaju perbaiki defect yang ada baru boleh buat renovatioan, otherwise diorang takkan layan sebab nanti diorang claim defect berlaku atas kecuaian kontraktor ubahsuai yang…

169 - PENGALAMAN BERSALIN ANAK KETIGA

Bismillahirahmanirrahim