Bismillahirahmanirrahim
- Rajin benar update resepi. Update dalam blog ni adalah sebagai rujukan peribadi sebenarnya. Tak rajin nak menyalin dalam buku resepi.
- Resepi ni sebenarnya saya cedok dalam sharing Facebook. Saya pun tak ingat siapa kalangan kenalan FB yang share resepi ni apatah lagi tuan punya resepi. Jadinya tak dapat nak bagi kredit kepada pemunya resepi.
- Bahan-bahan diperlukan :
- 2 1/2 cawan air
- 1 cawan tepung kastard
- 1 cawan jagung dalam tin (dikisar terlebih dahulu)
- 1 cawan susu cair/susu segar (Masa hari kejadian saya guna susu segar, kebetulan ada stok dalam peti ais)
- 1/2 cawan gula pasir (kalau guna susu segar up to 3/4 cawan gula)
- Cara-cara memasak :
- Campurkan bahan A, tepung kastard + air ke dalam periuk dan kacau sebati sampai hilang ketulan tepung. (Masa ni tak payah hidupkan api lagi)
- Kemudian, masukkan bahan B, jagung yang dikisar tadi + susu + gula ke dalam adunan di atas (langkah 1) dan panaskan dengan menggunakan api yang sederhana. Kacau sehingga pekat dan likat. Dah sebati, tutupkan api.
- Tuangkan adunan ke dalam bekas/loyang sebelum disejukkan di dalam peti sejuk.
- Itu sahaja. Senang dengan bahan yang mudah. Takdan sejam dah siap.
- Dan ini hasilnya.Gambar diambil keesokkan harinya. Heh.
Comments
Post a Comment