Bismillahirrahmanirrahim
Bahan A
Untuk bahan A
- Ni nak kongsi satu lagi resepi.
- Resepi kek batik untuk kudapan seisi rumah.
- Kalau digoogle banyak versi resepi. Tapi yang penting bagi saya MUDAH dan sedap.
Bahan A
- 1 buku mentega
- 1/2 cawan susu pekat
- 2 cawan milo
- 1 peket biskut marie (patah-patahkan dahulu)
- 1 bar coklat putih/hitam
- 2 sudu mentega
- 1/2 cawan susu pekat
Untuk bahan A
- Cairkan mentega dalam kuali/periuk menggunakan api yang kecil. (Saya prefer untuk potong-potong mentega terlebih dahulu sebelum hidupkan api. Sebab lebih cepat cair dan kurangkan risiko hangit kot terleka)
- Campurkan susu ke dalam mentega.
- Masukkan milo ke dalam campuran mentega + susu tadi.
- Masukkan biskut dan kacau sebati.
- Tuangkan adunan ke dalam loyang yang telah digris dengan mentega.
- Masak campuran bahan B di atas dapur (double boiling) sehingga cair dan sebati.
- Tuangkan bahan B yang dah siap tadi ke dalam loyang. (Saya taburkan lebihan chocolate rice yang ada dalam simpanan)
- Sejukkan kek batik sebelum dipotong.
- Untuk penyediaan bahan B memang takde gambar. Dah sakit pinggang. Hasil akhir seperti di bawah. Saya guna biskut marie perisa kopi. Saje ubah bahan. Abaikan cara potongan yang takde seni itu. Heh.
Comments
Post a Comment