Skip to main content

178 - IBADAH QURBAN DENGAN EZ QURBAN

Bismillahirrahmanirrahim

  • Alhamdulillah, tahun ini kami hanya menjalankan ibadah qurban untuk Inas Sofea melalui EZ Qurban sekali lagi tahun ini. Eh hari tu buat aqiqah untuk Sofea pun melalui EZ Qurban.
  • Objektifnya : Mudah, Murah dan Cepat
  • Bayaran cuma RM300.00 1 bahagian termasuk GST. Murah sangat. Sekarang ni kalau kat kampung je harga memang lebih RM600.00.
  • Dan yang bestnya daging yang kita sumbangkan diberi di negara-negara yang lebih memerlukan.
  • Kali ni saya cuma daftar secara online dan maklumkan juga pengesahan pembayaran kepada pihak syarikat melalui Whatsapp di talian 013-3186984. 
  • Syarikat memang akan hantar sijil pengesahan tetapi kita boleh juga semak status di laman web.
  • Ini status daripada laman web. 
  • Dan ini sijil yang dipos ke rumah siap dalam folder lagi.
  • Dah hujung-hujung tahun baru terima sijil, disertakan juga kalendar tahun 2017. Yang menariknya ada jadual solat setiap negeri. Tapi entah mana nak gantung nanti. 
  • Terima kasih EZ Qurban. Dah 2 kali menggunakan service syarikat ni memang rasa berbaloi.
  • Hanya dengan izin Allah juga semuanya berjalan lancar.
  • Aqiqah sudah, ibadah qurban pun sudah. Semoga Inas Sofea Affendi membesar dengan sihat, bijak dan bertaqwa.

Comments

Popular posts from this blog

24 - TINDAKAN PERTAMA DAPAT KUNCI RUMAH BARU

Bismillahirahmanirrahim   Assalamualaikum.

 Ini apa yang kami buat selepas terima kunci rumah. Masuk rumah baca bismillah. Bagi salam. Lebih baik laungkan azan di setiap penjuru rumah. Kira berapa plug point yang dibekalkan pemaju. Biasanya memang limited. Dan kita kena kira berapa banyak lagi yang perlu kita tambah.Selepas tu, kami pergi Syarikat Air untuk pasangkan meter air. Masa pergi Syarikat Air,dokumen kena bawa seperti salinan kad pengenalan, salinan SNP. Macam kami, pemaju dah siap fotostatkan page mana berkaitan dan borang F serta duit pendaftaran yang secukupnya. Di Melaka kos pemasangan dan deposit cagaran air berjumlah RM110.00.Bila air dah ada, pastikan tangki telah dipenuhi air dan periksa keadaan rumah kot2 kalau ada defect. Kalau ada sila isi borang yang pemaju sediakan dan buat laporan segera. Lepas pemaju perbaiki defect yang ada baru boleh buat renovatioan, otherwise diorang takkan layan sebab nanti diorang claim defect berlaku atas kecuaian kontraktor ubahsuai yang…

180 - PENGALAMAN: BILA ADA ULSER DALAM MULUT SOFEA

Bismillahirrahmanirrahim

Baru-baru ni(Jumaat lepas) badan Sofea dedar-dedar.. Hari Sabtu pun sama. Bila malam badan jadi panas dan suhu meningkat ke 38++͎͒Hari Ahad kami bawa ke klinik sebab beberapa kali air liur meleleh. Hari Ahad memang banyak klinik tutup maka kami tiada pilihan selain bawa ke satu klinik di Semabok. Saya minta doktor periksa tekak sebab experience kakaknya selalu kalau demam ada tonsil di tekak. Dan kata doktor tekaknya merah sedikit. Doktor bagi ubat antibiotik.Hari Isnin saya notice ada bintik merah di dagu. Suhu badan 37 - 38 macam tu. Malam tu pulak meragam tengah malam. Tak mahu tidur atas katil. Saya perlu berdiri dan dukung bagi dia tidur. Bila saya duduk dia boleh sedar nak menangis. Dengan ayahnya pun tak mahu.Sampai 2-3 pagi tidur tak nyenyak. Minum susu pun tak mahu. Akhirnya pukul 4.00 pagi, mak saya bawa masuk tidur dalam buaian baru lena tidur.Hari Selasa saya terpaksa EL. Kami bawa ke klinik pakar kanak-kanak. On the way ke klinik saya perasan ada u…