Skip to main content

182 - CAT BILIK ANAK

Bismillahirrahmanirrahim

  • Aktiviti cuti CNY yang lalu, mengecat bilik anak. Dengan harapan anak akan tidur bilik sendiri.
  • Idea nak mengecat bilik anak ni pun sebab terjebak dengan group Kelab Ikea dalam FB nun.
  • Tapi kami tak cat the whole dinding bilik. Ah memang taklah kan. Sebab 1- Malas. Sebab 2 - Leceh. Sebab 3 - Dinding tinggi (faktor keselamatan juga sebab ni bukan setakat cat 1 warna)
  • Maka keputusan diambil, marilah kita mengecat half wall untuk L shape wall sahaja. Kalau boleh cat 1 dinding plannya memang nak cat dari atas ke bawah. Tapi berbalik kepada 3 sebab tu kita cat 2 dinding je la kot.
  • Nak mengecat design ala-ala geometri ni kena rajin la sikit. Disebabkan tiada pengalaman dan malas bertanya, kita pun dok melukis la dinding macam step kat bawah ni :

  1. Lukis corak guna pensel anak.
  2. Tampal cellotape ikut corak lukisan tadi tu. Kena pilih cellotape yang betul sebab dulu pernah guna cellotape yang salah bila tanggalkan siap tanggal cat sedia ada. Yang ni Encik Suami rajin pergi tanya dalam FB dan orang tu bagi brand yang sepatutnya diguna pakai.
  3. Tentukan setiap corak nak warnakan yang mana satu dulu.  Sebab pemilihan 3 warna. Kita pun tanda la setiap corak P - pink, B - biru, H - hijau.
  4. Cat satu-satu warna sampai habis. Dah kering cat kali kedua. Buat 2 kali sebab base dinding kita warna hijaukan so kenalah gigihkan diri cat 2 kali. 
  5. Siap 1 warna baru cat warna kedua dan ketiga.
  6. Dah kering semua cat, baru tanggalkan cellotape tu.
  7. Lepas tu satu kerja la pulak dok memadam garisan pensel. (Part ni paling menyampah)

  • Lepas siap 1 dinding ni baru rasa macam penat dan lecehnya. Maka kita pun skip step 1 tu dan tampal terus cellotape tu main agak2 je. Indirectly, step 7 pun tak perlu buat la.
  • Ni dinding yang terajin (baca : tak bijak) draw corak dengan pensel. 
  • Dan yang ni tanpa lukisan pensel. 
  • Oh ye tip nak mudah kerja, bekas roller cat tu balutkan aje dengan plastik, tak payah nak cuci setiap kali tukar cat. Jimat masa dan tenaga.
  • Hasratnya nak deko-deko juga bilik anak ni. Dalam dok mengecat sempat juga kami ke IKEA mencari beberapa barang yang 3 daripadanya takde pulak. Tak pasal-pasal terbeli benda lain. Haish..
  • Dah cat jarang jugak masuk bilik ni sebab budak sorang ni yang lasak nau. Memanjat sana sini. 
  • Penat melayan kelasakannya. Girl tu...

Comments

Popular posts from this blog

24 - TINDAKAN PERTAMA DAPAT KUNCI RUMAH BARU

Bismillahirahmanirrahim   Assalamualaikum.

 Ini apa yang kami buat selepas terima kunci rumah. Masuk rumah baca bismillah. Bagi salam. Lebih baik laungkan azan di setiap penjuru rumah. Kira berapa plug point yang dibekalkan pemaju. Biasanya memang limited. Dan kita kena kira berapa banyak lagi yang perlu kita tambah.Selepas tu, kami pergi Syarikat Air untuk pasangkan meter air. Masa pergi Syarikat Air,dokumen kena bawa seperti salinan kad pengenalan, salinan SNP. Macam kami, pemaju dah siap fotostatkan page mana berkaitan dan borang F serta duit pendaftaran yang secukupnya. Di Melaka kos pemasangan dan deposit cagaran air berjumlah RM110.00.Bila air dah ada, pastikan tangki telah dipenuhi air dan periksa keadaan rumah kot2 kalau ada defect. Kalau ada sila isi borang yang pemaju sediakan dan buat laporan segera. Lepas pemaju perbaiki defect yang ada baru boleh buat renovatioan, otherwise diorang takkan layan sebab nanti diorang claim defect berlaku atas kecuaian kontraktor ubahsuai yang…

180 - PENGALAMAN: BILA ADA ULSER DALAM MULUT SOFEA

Bismillahirrahmanirrahim

Baru-baru ni(Jumaat lepas) badan Sofea dedar-dedar.. Hari Sabtu pun sama. Bila malam badan jadi panas dan suhu meningkat ke 38++͎͒Hari Ahad kami bawa ke klinik sebab beberapa kali air liur meleleh. Hari Ahad memang banyak klinik tutup maka kami tiada pilihan selain bawa ke satu klinik di Semabok. Saya minta doktor periksa tekak sebab experience kakaknya selalu kalau demam ada tonsil di tekak. Dan kata doktor tekaknya merah sedikit. Doktor bagi ubat antibiotik.Hari Isnin saya notice ada bintik merah di dagu. Suhu badan 37 - 38 macam tu. Malam tu pulak meragam tengah malam. Tak mahu tidur atas katil. Saya perlu berdiri dan dukung bagi dia tidur. Bila saya duduk dia boleh sedar nak menangis. Dengan ayahnya pun tak mahu.Sampai 2-3 pagi tidur tak nyenyak. Minum susu pun tak mahu. Akhirnya pukul 4.00 pagi, mak saya bawa masuk tidur dalam buaian baru lena tidur.Hari Selasa saya terpaksa EL. Kami bawa ke klinik pakar kanak-kanak. On the way ke klinik saya perasan ada u…