Skip to main content

147 - AKTIVITI MENGECAT RUMAH SIRI 2

Bismillahirahmanirrahim
Assalamualaikum

  • Kembali bersiaran selepas AKTIVITI MENGECAT RUMAH SIRI 1 
  • Kadang-kadang memang malas nak cerita panjang dalam satu entri. Sebab malas dan takde masa aka tak sempat atau takde mood.
  • Ini saja nak tunjuk beberapa gambar selepas aktiviti mengecat selesai termasuk yang kat bahagian dapur. Bahagian dapur banyak dibuat semasa bulan Ramadhan. Gigih la suami kita mengecat masa puasa. Dan gigih juga Pn Isteri membersih lantai kesan percikan cat. Letih betul. Betul-betul kerja last minute.  
  • Cukup la dua tahun duduk rumah ni dua kali mengecat. Taknak cat lagi. Membazir sangat.
    http://ourlittleaffendijr.blogspot.com
    http://ourlittleaffendijr.blogspot.com
    http://ourlittleaffendijr.blogspot.com
  • Ini lukisan kaligrafi yang saya beli secara atas talian. Mujur dapat hehe. Cuak juga kalau beli secara online ni takut tertipu. Harga memang berbaloi-baloi. Tak sampai RM500.00 (harga untuk lukisan sahaja)
    http://ourlittleaffendijr.blogspot.com
    http://ourlittleaffendijr.blogspot.com
  • Yang atas ni kat bahagian dapur. Remain dengan cat biru sebab dinding ni nanti kita akan pasang wallpaper. Tengah queue pasang wallpaper. Lambat lagi turn bulan 9.
  • Eh cuma ada gambar bahagian ruang tamu dan tengah rumah. Takde pula ambil gambar kat bahagian dapur.

Comments

Popular posts from this blog

169 - PENGALAMAN BERSALIN ANAK KETIGA

Bismillahirahmanirrahim

24 - TINDAKAN PERTAMA DAPAT KUNCI RUMAH BARU

Bismillahirahmanirrahim   Assalamualaikum.

 Ini apa yang kami buat selepas terima kunci rumah. Masuk rumah baca bismillah. Bagi salam. Lebih baik laungkan azan di setiap penjuru rumah. Kira berapa plug point yang dibekalkan pemaju. Biasanya memang limited. Dan kita kena kira berapa banyak lagi yang perlu kita tambah.Selepas tu, kami pergi Syarikat Air untuk pasangkan meter air. Masa pergi Syarikat Air,dokumen kena bawa seperti salinan kad pengenalan, salinan SNP. Macam kami, pemaju dah siap fotostatkan page mana berkaitan dan borang F serta duit pendaftaran yang secukupnya. Di Melaka kos pemasangan dan deposit cagaran air berjumlah RM110.00.Bila air dah ada, pastikan tangki telah dipenuhi air dan periksa keadaan rumah kot2 kalau ada defect. Kalau ada sila isi borang yang pemaju sediakan dan buat laporan segera. Lepas pemaju perbaiki defect yang ada baru boleh buat renovatioan, otherwise diorang takkan layan sebab nanti diorang claim defect berlaku atas kecuaian kontraktor ubahsuai yang…