Skip to main content

147 - AKTIVITI MENGECAT RUMAH SIRI 2

Bismillahirahmanirrahim
Assalamualaikum

 • Kembali bersiaran selepas AKTIVITI MENGECAT RUMAH SIRI 1 
 • Kadang-kadang memang malas nak cerita panjang dalam satu entri. Sebab malas dan takde masa aka tak sempat atau takde mood.
 • Ini saja nak tunjuk beberapa gambar selepas aktiviti mengecat selesai termasuk yang kat bahagian dapur. Bahagian dapur banyak dibuat semasa bulan Ramadhan. Gigih la suami kita mengecat masa puasa. Dan gigih juga Pn Isteri membersih lantai kesan percikan cat. Letih betul. Betul-betul kerja last minute.  
 • Cukup la dua tahun duduk rumah ni dua kali mengecat. Taknak cat lagi. Membazir sangat.
  http://ourlittleaffendijr.blogspot.com
  http://ourlittleaffendijr.blogspot.com
  http://ourlittleaffendijr.blogspot.com
 • Ini lukisan kaligrafi yang saya beli secara atas talian. Mujur dapat hehe. Cuak juga kalau beli secara online ni takut tertipu. Harga memang berbaloi-baloi. Tak sampai RM500.00 (harga untuk lukisan sahaja)
  http://ourlittleaffendijr.blogspot.com
  http://ourlittleaffendijr.blogspot.com
 • Yang atas ni kat bahagian dapur. Remain dengan cat biru sebab dinding ni nanti kita akan pasang wallpaper. Tengah queue pasang wallpaper. Lambat lagi turn bulan 9.
 • Eh cuma ada gambar bahagian ruang tamu dan tengah rumah. Takde pula ambil gambar kat bahagian dapur.

Comments

Popular posts from this blog

180 - PENGALAMAN: BILA ADA ULSER DALAM MULUT SOFEA

Bismillahirrahmanirrahim

Baru-baru ni(Jumaat lepas) badan Sofea dedar-dedar.. Hari Sabtu pun sama. Bila malam badan jadi panas dan suhu meningkat ke 38++͎͒Hari Ahad kami bawa ke klinik sebab beberapa kali air liur meleleh. Hari Ahad memang banyak klinik tutup maka kami tiada pilihan selain bawa ke satu klinik di Semabok. Saya minta doktor periksa tekak sebab experience kakaknya selalu kalau demam ada tonsil di tekak. Dan kata doktor tekaknya merah sedikit. Doktor bagi ubat antibiotik.Hari Isnin saya notice ada bintik merah di dagu. Suhu badan 37 - 38 macam tu. Malam tu pulak meragam tengah malam. Tak mahu tidur atas katil. Saya perlu berdiri dan dukung bagi dia tidur. Bila saya duduk dia boleh sedar nak menangis. Dengan ayahnya pun tak mahu.Sampai 2-3 pagi tidur tak nyenyak. Minum susu pun tak mahu. Akhirnya pukul 4.00 pagi, mak saya bawa masuk tidur dalam buaian baru lena tidur.Hari Selasa saya terpaksa EL. Kami bawa ke klinik pakar kanak-kanak. On the way ke klinik saya perasan ada u…

24 - TINDAKAN PERTAMA DAPAT KUNCI RUMAH BARU

Bismillahirahmanirrahim   Assalamualaikum.

 Ini apa yang kami buat selepas terima kunci rumah. Masuk rumah baca bismillah. Bagi salam. Lebih baik laungkan azan di setiap penjuru rumah. Kira berapa plug point yang dibekalkan pemaju. Biasanya memang limited. Dan kita kena kira berapa banyak lagi yang perlu kita tambah.Selepas tu, kami pergi Syarikat Air untuk pasangkan meter air. Masa pergi Syarikat Air,dokumen kena bawa seperti salinan kad pengenalan, salinan SNP. Macam kami, pemaju dah siap fotostatkan page mana berkaitan dan borang F serta duit pendaftaran yang secukupnya. Di Melaka kos pemasangan dan deposit cagaran air berjumlah RM110.00.Bila air dah ada, pastikan tangki telah dipenuhi air dan periksa keadaan rumah kot2 kalau ada defect. Kalau ada sila isi borang yang pemaju sediakan dan buat laporan segera. Lepas pemaju perbaiki defect yang ada baru boleh buat renovatioan, otherwise diorang takkan layan sebab nanti diorang claim defect berlaku atas kecuaian kontraktor ubahsuai yang…