Skip to main content

30 - TIPS MENJAGA DAPUR

Bismillahirahmanirrahim   Assalamualaikum.

Ini adalah beberapa tips yang saya baca dan cari di internet serta pengalaman sendiri :
  • Menjaga kebersihan dapur memasak
Selepas memasak, kita hendaklah membersihkan dapur yang digunakan tidak kiralah jenama apa dapur yang digunakan. Ini adalah untuk memastikan tiada kotoran dan kuman yang membiak di dapur kita. Kebiasaannya selepas memasak, saya dengan segera akan membersihkan dapur saya. Tetapi baru-baru ini saya ada terbaca di dalam blog, dapur masak tidak boleh dibersihkan dalam keadaan dapur tersebut masih panas kerana ini boleh menyebabkan permukaan dapur tersebut rosak dan pecah. Rujuk di sini. Saya tidak pasti jika kualiti ssuatu jenis dapur memainkan peranan kerana menurut tuan blog dan rakan pemberi komen, kebetulan mereka menggunakan jenama yang sama. Sebelum ini saya pernah membuat carian mengenai beberapa jenis dapur, dapur yang dimaksudkan itu juga mempunyai prestasi yang kurang memuaskan. Untuk saya, saya menggunakan jenama Tuscani. Saya tak pastilah pro dan kontra dapur jenama ini kerana pembelian dapur ini dibuat agak tergesa-gesa dan tidak berapa berhemah.
Tuscani

  • Membersihkan peralatan dapur
Perkara ini ada dikongsikan di dalam entri sebelum ini. Rujuk di sini. Selain itu, untuk membersihkan peralatan seperti kuali dan periuk yang degil kesan kotorannya, saya biasa akan merendam dengan serbuk sabun dan dicampur dengan air panas. Selain daripada kotoran mudah dibersihkan, ia juga mempercepatkan tempoh masa untuk mencuci kerana tidak perlu rendam terlalu lama.Manakala untuk membersihkan sinki biasanya saya mencuci mengunakan soda bikarbonat. Cuma perlu taburkan soda tersebut di dalam sinki dan bahagian tepi sinki tanpa perlu campur dengan air memandangkan keadaan sinki tersebut biasanya memang sentiasa dalam keadaan basah/lembap dan gosok sahaja.
  • Menyediakan bakul sampah bertutup
Ini amat penting kerana dapat mengelakkan bau yang kurang enak di dapur kita selain menjaga kebersihan kerana kebarangkalian sampah untuk jatuh keluar adalah rendah. Untuk saya, kelebihan menggunakan bakul samaph berpenutup juga menghalang anak kecil saya daripada menyelongkar sampah kerana si kecil Inas bila ke dapur dalam walker suka pegang bakul sampah.
  • Memeriksa tarikh luput makanan
Pemeriksaan ini perlu bagi memastikan tiada makanan yang tamat tempoh yang boleh mengakibatkan keracunan makanan, makanan rosak yang berulat dan sebagainya. Pemeriksaan ini mungkin boleh dibuat pada setiap hujung minggu kerana pada masa inilah ibu bekerjaya mempunyai lebihan masa untuk membelek dapur masing-masing.
  • Sistem pengudaraan yang baik
Adalah lebih baik jika kita dapur memasak yang ada mempunyai salur udara penyerap haba. Atau jika tidak bukalah tingkap atau pintu di bahagian dapur anda bagi mengelakkan aroma masakan melekat di dalam rumah terutamanya bila memasak makanan yang bercili. Aromanya biasa menangkap deria bau si tukang masak dan ahli rumah yang lain yang mana boleh mendatangkan  bersin berpanjangan.
  • Pastikan keselamatan 
Selepas menggunakan peralatan elektrik dan gas, pastikan semua peralatan telah ditutup. Selain itu, pastikan juga lantai dapur bebas daripada minyak atau basah di kawasan sinki terutamanya kerana kemungkinan untuk tergelincir tetap ada jika tidak diberi perhatian dengan baik. Tidak sedikit kes kebakaran yang berlaku disebabkan litar pintas dan kebocoran gas dapur. Ingat malang tidak berbau, jadinya berhati-hatilah selalu.
Sumber : Kosmo

  • Ruang dapur yang selesa
Tidak salah untuk menghias dapur kita tapi biarlah dalam kuantiti yang minimal. Ini supaya hiasan tersebut tidak menjadi punca kepada masalah logistik seperti penempatan makanan dan minuman. Pastikan juga ruang dapur cukup selesa untuk laluan supaya tidak timbul masalah berlaga di dapur atau tertumpahnya makanan/minuman kerana lokasi penempatan yang tidak strategik.
Dapur saya (^_^)

Comments

Post a Comment

Popular posts from this blog

24 - TINDAKAN PERTAMA DAPAT KUNCI RUMAH BARU

Bismillahirahmanirrahim   Assalamualaikum.

 Ini apa yang kami buat selepas terima kunci rumah. Masuk rumah baca bismillah. Bagi salam. Lebih baik laungkan azan di setiap penjuru rumah. Kira berapa plug point yang dibekalkan pemaju. Biasanya memang limited. Dan kita kena kira berapa banyak lagi yang perlu kita tambah.Selepas tu, kami pergi Syarikat Air untuk pasangkan meter air. Masa pergi Syarikat Air,dokumen kena bawa seperti salinan kad pengenalan, salinan SNP. Macam kami, pemaju dah siap fotostatkan page mana berkaitan dan borang F serta duit pendaftaran yang secukupnya. Di Melaka kos pemasangan dan deposit cagaran air berjumlah RM110.00.Bila air dah ada, pastikan tangki telah dipenuhi air dan periksa keadaan rumah kot2 kalau ada defect. Kalau ada sila isi borang yang pemaju sediakan dan buat laporan segera. Lepas pemaju perbaiki defect yang ada baru boleh buat renovatioan, otherwise diorang takkan layan sebab nanti diorang claim defect berlaku atas kecuaian kontraktor ubahsuai yang…

180 - PENGALAMAN: BILA ADA ULSER DALAM MULUT SOFEA

Bismillahirrahmanirrahim

Baru-baru ni(Jumaat lepas) badan Sofea dedar-dedar.. Hari Sabtu pun sama. Bila malam badan jadi panas dan suhu meningkat ke 38++͎͒Hari Ahad kami bawa ke klinik sebab beberapa kali air liur meleleh. Hari Ahad memang banyak klinik tutup maka kami tiada pilihan selain bawa ke satu klinik di Semabok. Saya minta doktor periksa tekak sebab experience kakaknya selalu kalau demam ada tonsil di tekak. Dan kata doktor tekaknya merah sedikit. Doktor bagi ubat antibiotik.Hari Isnin saya notice ada bintik merah di dagu. Suhu badan 37 - 38 macam tu. Malam tu pulak meragam tengah malam. Tak mahu tidur atas katil. Saya perlu berdiri dan dukung bagi dia tidur. Bila saya duduk dia boleh sedar nak menangis. Dengan ayahnya pun tak mahu.Sampai 2-3 pagi tidur tak nyenyak. Minum susu pun tak mahu. Akhirnya pukul 4.00 pagi, mak saya bawa masuk tidur dalam buaian baru lena tidur.Hari Selasa saya terpaksa EL. Kami bawa ke klinik pakar kanak-kanak. On the way ke klinik saya perasan ada u…